Sedimantasyon nedir? “Sedimantasyon, eritrositlerin ( alyuvarların) çökme hızları ölçülür. Bu ölçümün yapıldığı teste esr adı verilir.” Sedimentasyon testi nedir? “Sedimantasyon tahlili ile eritrositlerin( alyuvarların) çökme hızları ölçülür. ESR ismi de verilen bu test birçok hastalıkta tanıya yardımcı bir inceleme olarak kullanılır. Sedimentasyon tahlilinin normal sınırların dışına çıkması bir hastalık durumunu gösterir ama hastalığın türü ve yapısı hakkında bilgi vermez. Herhangi bir şikayet ile doktora başvuran kişide sedimantasyon testi ile alyuvarların çökme hızının ölçülmesi, tanıya giderken atılacak adımların yönünü belirler.

Sedimantasyon testinin normal değerleri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Normal sdeğerler; kadınlar için 8, erkekler için 5’dir. Üst sınırı ise; kadınlar için 20, erkekler için 15’dir.Sedimentasyon tahlili yaşlılarda herhangi bir sebep olmaksızın hafifçe yükselebilir.

Gebelerde ise gebeliğin dördüncü ayından itibaren yükselmeye başlar ve doğumdan sonraki 3-8 hafta yüksek kalır.

Birçok hasta sedimentasyon testi yüksek çıkınca hemen paniğe kapılmakta ve ciddi bir hastalığa yakalanmış olmasından şüphe duymaktadır.Oysa sedimentasyon testinin yüksekliği asla tek başına bir hastalık tanısı koydurmaz.

Sedimentasyon testi niçin yapılır? ESR ismi de verilen bu test birçok hastalıkta tanıya yardımcı bir inceleme olarak kullanılır.

ESR Tüpü

ESR Tüplerinin ana kullanım yeri Eritrosit numune oran testleridir.
Tüpler konsantre edilmiş Sodyum Sitrat solüsyonu içerir.
3.8% (0.129mol/L). Kanın karışma oranının Sodyum Sitrat’a 4:1 dir.

Sedimantasyon ESR Cİhazları

Küçük laboratuvarlar için ekonomik otomasyon.

Sedimantasyon tahlili ile eritrositlerin( alyuvarların) çökme hızları ölçülür. ESR ismi de verilen bu test birçok hastalıkta tanıya yardımcı bir inceleme olarak kullanılır. Sedimentasyon tahlilinin normal sınırların dışına çıkması bir hastalık durumunu gösterir ama hastalığın türü ve yapısı hakkında bilgi vermez. Herhangi bir şikayet ile doktora başvuran kişide sedimantasyon testi ile alyuvarların çökme hızının ölçülmesi, tanıya giderken atılacak adımların yönünü belirler. Sedimantasyon testinin normal değerleri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterir.

Normal sedimentasyon değerleri; kadınlar için 8, erkekler için 5’dir. Üst sınırı ise; kadınlar için 20, erkekler için 15’dir.

Sedimentasyon tahlili yaşlılarda herhangi bir sebep olmaksızın hafifçe yükselebilir. Gebelerde ise gebeliğin dördüncü ayından itibaren yükselmeye başlar ve doğumdan sonraki 3-8 hafta yüksek kalır.

Birçok hasta sedimentasyon testi yüksek çıkınca hemen paniğe kapılmakta ve ciddi bir hastalığa yakalanmış olmasından şüphe duymaktadır.Oysa sedimentasyon testinin yüksekliği asla tek başına bir hastalık tanısı koydurmaz.

Sedimentasyon Testinin Düşük Çıktığı Durumlar:

Virüs hastalıkları ,. Mononükleoz, Polisitemi, Talesemi minör

Sedimentasyon Testinin Yüksek Çıktığı Durumlar:

Enfeksiyon hastalıkları ve iltihabi durumlar . Tümörler Tüberküloz . Romatizmal ateş,. Romatoid artrit . Kollajen Doku Hastalıkları Glomerüloreflit Miyokard Enfarktüsü